Gratis lunchwebinar dinsdag 1 oktober 2024 van 12:00 -13:00 uur.
Webinar participatieprocessen bij woningbouw
Vind jij ook een proces voor woningbouw dat 10 jaar duurt, belabberd? Dat moet en kan anders!
Doe mee met het gratis lunchwebinar over ontwikkelen in co-creatie en waarom dat sneller en soepeler gaat. Misschien denk je ‘alleen ga je sneller?’ Vergeet het anno nu. Samen ga je én sneller én kom je verder.
Raak geïnspireerd door geslaagde gebiedsontwikkelingsprocessen volgens de 3 stappen van het AM Landskab Zandlopermodel. Luister mee en stel je vragen.
TIJD: dinsdag 1 oktober 2024 van 12:00 – 13:00 uur.
Dan ontvang je automatisch de link van het webinar in je mailbox.
Wat zeggen eerdere deelnemers van webinars?
“Leuk die afwisseling van praktijkverhalen en uitleg over methoden.”
“Ik ga zeker ook de 5 P’s toepassen om het doel van de participatie te definiëren. Eenvoudige en doeltreffende tool!”
“Veel bruikbare informatie in maar 1 uur de tijd opgedaan”.
“Je kan van alles vragen over gebiedsontwikkeling, Anne-Mette is van alle markten thuis, lijkt het wel”.
Pop-up webinars met wisselende thema’s
“Ik merk dat de huidige participatieprocessen voor woningen bouwen, leefomgevingen creëren en gebieden ontwikkelen vaak niet voldoen aan ‘een integer proces’. Dat gaat zich tegen je keren. Zeker als díe ene bewoner naar de Raad van State stapt”.
Daarnaast, zelfs wanneer dat niet het geval is en het ‘wel goed gaat’ met de participatie merk ik onvrede bij de verantwoordelijken voor de participatie. Want de grote inspanning in tijd, geld en energie staat niet in verhouding tot de baten die het oplevert.
Woningbouw – zo kom je er niet!
Er moeten volgens het Rijk 800.000 woningen bijgebouwd worden tot en met 2030. Hiervoor wordt er steeds vaker buiten de steden gekeken en er zijn prangende maatschappelijke opgaven die ruimte vergen zoals de energietransitie en de klimaatadaptatie. De recreatiebehoefte groeit, net als de vraag naar rust en stilte en er zijn afspraken op rijksniveau over meer bos en natuur. Daarnaast zit de agrarische sector in transitie, een van de oplossingen is extensiveren door meer grond te gebruiken.
Wanneer deze opgaven apart worden bekeken kom je er nooit. Nederland is dan simpelweg te klein voor alle ruimteclaims.
Wat ik als sleutel tot succes heb ervaren, zowel in eigen projecten als die van anderen, is dit; co-creatie. Samen dóen om uit de praatstand en in de actiestand te komen.
Tegengestelde belangen en behoeftes
Maar hoe krijg je dat voor elkaar met alle tegenovergestelde belangen?
Daarbij rijst een andere vraag, wat ik noem het ‘proces dilemma’. Wat doe je, wanneer je merkt dat een proces, met veel partijen en belangen in een steeds veranderende maatschappij, gebaat is bij een organische aanpak enerzijds, terwijl er anderzijds de behoefte is om meer ‘grip’ op het proces te krijgen?
Hoor hier meer over in het gratis lunchwebinar ‘Co-creatie processen. Snel en soepel’!
Dinsdag 1 oktober 2024 van 12:00 -13:00 uur.