Metamorfose binnentuin WijkC

Bewonersparticipatie Co-creatie Biodiversiteit Herinrichting Binnentuin WijkC

AM Landskab mocht een rommelige, weinig gebruikte binnentuin in de bijzondere volksbuurt Wijk C in Utrecht, in co-creatie met de omwonende omtoveren tot een groene oase. Waar wij heel blij van worden in het AM Landskab team, is wat initiatiefneemster en bewoonster, Hedwig Verkuil, vertelde in haar speech tijdens de feestelijke opening:
“In het laatste half jaar, sinds de uitvoering van het ontwerp, heb ik meer mensen gesproken dan in die negen jaar dat ik hier woon”!

Ontwerp als bindmiddel

‘Ontwerp als bindmiddel’ dat is gelukt in Wijk C in Utrecht. Toen het proces begon stonden de wensen van de bewoners haaks op elkaar. Hoe het is gelukt om tot een feestelijke opening te komen, waarbij alleen maar lovende woorden vielen van de gebruikers, is te lezen in de blog Eigenaarschap voor de Leefomgeving. AM Landskab heeft er daarnaast veel werk van gemaakt om coalities te smeden tussen alle belanghebbende: het ruimtelijke domein van de gemeente Utrecht, het wijkbureau, die over participatie gaat, Stadswerken die over verdeling beheer – zelfbeheer gaat, de woningbouwcorporatie en de particuliere eigenaren van panden.

Doordat iedereen voor het ontwerp ging is er veel mogelijk geweest. Er is extra budget binnen andere afdelingen van de gemeente gevonden toen een tegenvaller optrad, waardoor het cruciale, centrale ontmoetingspunt, een reuze speel-, zit- , tafel- en kastelement van duurzaam hout overeind kon blijven.

Ook heeft een projectmedewerker zich ingezet om van het laaste depot van de gemeente, kosteloos gebakken klinkers te bemachtigen. Mitros heeft een watertappunt gefinancierd, tot grote vreugde van de bewoners, die nu makkelijk de grote variëteit aan bloeiende, vaste planten water kunnen geven.

Binnentuin Wijk C Utrecht Herinrichting Leefomgeving Omgevingskwaliteit
Herinrichtingsplan binnentuin Wijk C in co-creatie met de bewoners gemaakt

 

Binnentuin Wijk C Utrecht Herinrichting Leefomgeving Biodiversiteit
Behoud van grote, oude bomen werd niet ter discussie gesteld
Binnentuin Wijk C Utrecht Herinrichting Leefomgeving Natuurlijk Spelen
Speelaanleidingen, vlinderplanten en paden van gebakken klinkers

 

De wens was een binnentuin die uitnodigt tot verblijven, tuinieren en elkaar ontmoeten

Binnentuin Wijk C Utrecht Herinrichting Leefomgeving
VOOR: gedomineerd door hekken en betontegels
Co-creatie bewonersparticipatie biodiversiteit binnentuin stadscentrum
NA: bloeiende planten, multifunctionele houten elementen en ‘natuurlijk spelen’

8 x waardecreatie

Door de manier waarop de bewonerswensen zijn vertaald in het herinrichtingsontwerp, zijn er op maar liefst acht aspecten een bijdrage geleverd aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. AM Landskab gelooft, dat hoe klein de plek of bijdrage ook is, het van waarde is. Want alle kleine beetjes helpen. Bovendien heeft het een educatieve waarde om een bepaalde probleemstelling aan de orde brengen daar waar er weinig over gesproken wordt.
Bijvoorbeeld is de noodzaak van klimaatadaptie van de openbare ruimte en verminderen van CO2 besproken in relatie tot het tot stand komen van het ontwerp van de binnentuin van Wijk C.
We hebben het voor de binnentuin bijvoorbeeld geformuleerd als de kans om regenwater op te vangen, in plaats van naar de riolering sturen en materialen van dichtbij te halen om zo min mogelijk met vrachtwagens over de weg te hoeven rijden.
Je zou ook kunnen zeggen dat er op acht aspecten waarde is gecreëerd. Op welke, is een serie met uitgebreidere toelichting geweest op LinkedIn. Bij de onderstaande foto’s is het in steekwoorden aangegeven.

 

Co-creatie bewonersparticipatie biodiversiteit herinrichting binnentuin
Co-creatie bewonersparticipatie duurzaam stadscentrum
Biodiversiteit
Gebruik wat je hebt!

 

Co-creatie Herinrichting Hergebruik Biodiversiteit Stadscentrum
Co-creatie bewonersparticipatie duurzaam binnentuin stadscentrum

‘Natuurlijk spelen’                                                              Duurzaam hout    

 

Co-creatie bewonersparticipatie eetbaar groen biodiversiteit
Waterafkoppeling Vergroening Biodiversiteit Herinrichting Leefomgeving

Eetbaar groen                                                                    Waterafkoppeling

Co-creatie bewonersparticipatie biodiversiteit WijkC Utrecht

Sociale cohesie

Co-creatie bewonersparticipatie biodiversiteit WijkC Utrecht

Hergebruik van dichtbij