Vinex Vinexwijk Ruimtelijke Ordening Wro Infrastructuur

Ypenburg 1998

Ypenburg, Leidsche Rijn, Berkel en Rodenrijs zijn voorbeelden van Vinex-wijken waaraan Anne-Mette Andersen in het verleden intensief heeft gewerkt: ‘Het was een fantastische tijd in de ruimtelijke ordening. Grote armbewegingen, er mocht geëxperimenteerd worden met nieuwe woonvormen en architectuur en de ontwikkeling ging als een speer. Maar toch ontbrak er iets. Er waren geen mensen. Niemand die je kon raadplegen of het programma wel aansloot op hun wensen, je kon niet toetsen of de parkeernorm klopte met het aantal aanwezige auto’s en of de gemaakte keuzes voor sport en spel juist waren.

Luchtfoto Ypenburg, foto Palmbout Urban Landscapes
Luchtfoto Ypenburg, foto Palmbout Urban Landscapes

 

Vinex en zijn bewoners

Vinex Vinexwijk Lokaal Kracht Leidsche Rijn Berlijnplein
Grote opkomst tijdens openingsfeest met ‘locals’

In het ontwerpen van bestaande stadscentra, of later, in de Krachtwijken, was dat heel anders. En nu is het ontwerpen van de Vinex ook zo. Sommige wijken zijn klaar, andere bijna klaar – maar de wijken zijn nog lang niet áf. AM Landskab werkt er nu aan om de Vinex verder te brengen, leuker te maken, een eigen kleur te geven. Met zijn bewoners, want die zijn er nu!’

Leidsche Rijn anno NU: Meet the Locals LRCentrum

In opdracht van de gemeente Utrecht heeft AM Landskab van het eerste openingsfeest in het centrum van Leidsche Rijn, oplevering Berlijnplein, een sprankelend, lokaal feest gemaakt. AM Landskab heeft het begrip ‘Meet the Locals LRCentrum’ in het leven geroepen en dát bleek raak te zijn. Een mengelmoes aan mensen voelen zich hieraan verbonden en denken actief mee over het centrum via facebook, twitter en in dynamische workshops. Eén van de eerste ideeën van AM Landskab was om demontabele ‘windschermdoeken’ te laten maken voor het openingsfeest, die dienst kunnen doen als wanden van de mooie, gietijzeren perronkappen op het plein, ‘Perron 9’.

Deze was kort daarvoor overgebracht van Centraal Station Utrecht naar het Berlijnplein. De doeken zijn volgedrukt met een combinatie van persoonlijke foto’s en teksten, die via een oproep van Meet the Locals LRCentrum zijn verzameld. Anne-Mette Andersen heeft een blog geschreven over het project en hoe het openingsfeest van het Berlijnplein tot stand kwam.

Tevens is er binnen een paar maanden tijd middels een intensief co-creatie traject, onder leiding van AM Landskab, een tijdelijke jongerenplek in Leidsche Rijn Centrum ontworpen door en voor jongeren van 12 – 18 jaar. Hoe? Dat lees je hier.

 

Vinex vinexwijk placemaking gebiedsontwikkeling Berlijnplein
Vinex vinexwijk placemaking gebiedsontwikkeling event Berlijnplein
Doeken bedrukt met foto’s en tekst van bewoners
Lokale dansschool treedt op

 

Zie volledige fotoverslag Meet the Locals LRCentrum.