Wijkgroenplan Utrecht Zuidwest

Wijkgroenplan Ruimtelijke Ordening Stedenbouw Participatie Projectmanagement Biodiversiteit Co Creatie

Voor de Wijkgroenplan in de wijk Zuidwest in Utrecht heeft AM Landskab met het samenwerkingsverband TALrijk het participatie traject uitgevoerd. TALrijk heeft Groene Ideeën van bewoners opgehaald die uitgevoerd gaat worden door de gemeente Utrecht in het kader van de Wijkgroenplannen Utrecht.

Crossmediaal

De wijk Zuidwest herbergt onder andere Krachtwijk Kanaleneiland, de nieuwe ‘binnenstadswijk’ Parkhaven en de ‘ouderenwijk’ Transwijk. Deze uitersten in leefstijl en daarmee ook in manier van communiceren heeft tot een mix aan communicatiestijlen geleid. Er is gebruik gemaakt van uiteenlopende digitale media maar ook ‘naar de bewoners toe’ via wijkbureau, buurthuis en sociale makelaars en ook via de moskee, de kapper en de lokale kroeg.


Ideeën ophalen tijdens evenement op Kanaleneiland.
Foto © Heleen Hüpscher

Dynamische sfeer bij de bewonersavonden
Dynamische sfeer bij de bewonersavonden

Betrekken van bewoners

De insteek van AM Landskab is om de bewoners eerst in hun eigen omgeving aan te spreken en daarna samen breder te gaan kijken. De grote verschillen binnen de wijk in opbouw, hoeveelheid groen, bewoners samenstelling en leefstijl was aanleiding om een onderscheid te maken in vier subwijken. Dit heeft tot vier levendige en inspirerende bewonersavonden geleid. Na de bewonersavonden stroomden het binnen met ideeën bij de gemeente.

64 Groene Ideeën

Daarna werden de indieners op een gezamenlijke ‘inloopspreekuur’ uitgenodigd waarbij onder andere Anne-Mette Andersen ondersteuning bood om de Groene Ideeën aan te scherpen. Daarmee wordt de kans op uitvoering verhoogt. Uiteindelijk zijn er 64 prachtige Groene Ideeën voor de openbare ruimte ingediend met een hoge mate van haalbaarheid. Deze zijn geclusterd tot 32 plekken en de ideeën worden binnen 2-3 jaar gerealiseerd..


De ingediende ideeën in Zuidwest geeft waardevol groen in de wijk

Inspiratie openbaar groen in de wijk voor de bewonersavonden in de subwijken
Inspiratie openbaar groen in de wijk voor de bewonersavonden in de subwijken