Vanuit de stelling ‘voorkomen is beter dan genezen’ pleit AM Landskab voor het aanpakken van de jaren ’70 wijken nu zij (nog) in redelijke staat verkeren. Ongeveer 25 % van de Nederlandse woningvoorraad bevindt zich in de jaren ’70 wijken. De openbare ruimte is 25-40 jaar oud en staat voor een grootschalige vernieuwingsslag, maar gemeenten moeten bezuinigen. Toch is het zaak om NU het dreigende probleem van verpaupering aan te pakken. Uit ervaring met Krachtwijken weet Anne-Mette van Lieshout Andersen, hoe hardnekkig het probleem wordt om wijken in de lift te krijgen als ze al afgezakt zijn.
Imagoverbetering en menselijke kapitaal
Denktank SynergieLAB
Om het dreigende jaren-’70 wijken-probleem aan te pakken heeft Anne-Mette van Lieshout Andersen in november 2011 de denktank ‘SynergieLAB’ opgericht bestaand uit: Louise Hessel beeldend kunstenaar, BYTR architectenbureau en zijzelf.
SynergieLAB heeft het onderzoeksvoorstel geformuleerd: ‘Van bloemkoolwijk naar Bloemcoolwijk – zoektocht naar een business model met bewonersmobilisatie voor het vermarkten en vermaken van de jaren ’70 wijken’.
Bloemkoolwijken in de lift krijgen!
Discussie vanuit architectuur, landschap en beeldende kunst
Aandachtspunten: veel woningen te koop
Pluspunten: groen en water omringen de buurten
Beeldbepalende buurt-bomen moeten wijken
Bewoners geven kleur aan de omgeving