Samen Meern Groen

Samen Meern Groen placemaking placemaker biodiversiteit tijdelijke ruimte bestemmingsplan projectmanagement
De gemeente Utrecht had voor elke wijk budget gereserveerd voor bewonersideeën voor een Wijkgroenplan. AM Landskab zag kans om zo veel mogelijk bewoners eigenaarschap te laten voelen voor ingediende ideeën. Meer dan de vereiste 5 indieners.

 

AM Landskab – gemeente – bewoners

Uit eerdere hands-on avonden met ondernemers was naar voren gekomen, dat een groot braakliggend terrein in De Meern en de oevers van Leidse Rijn kansrijke plekken waren. AM Landskab was bezig om voor deze plekken een co-creatie avond te organiseren voor bewoners. Daarnaast had de gemeente Utrecht een ‘waterplek’ aan de Leidse Rijn op de planning staan en samen is besloten input voor alle drie de plekken in één keer op te halen. Het werd een leuke een dynamische avond waarin eensgezindheid is bereikt over schetsontwerpen voor een tijdelijke inrichting voor het lege terrein en oevers en de gemeente met gerichte ontwerpinput naar huis is gegaan.
tijdelijke terreinen natuurvriendelijke oevers watertuinen co-creatie leidsche rijn de meern

 

SamenMeernGroen2

Inloop maar dan anders

Na het verdere uitwerken van de tijdelijke inrichting en het ordenen van ingrediënten voor de oevers heeft AM Landskab bedacht om de schetsontwerpen uit te stallen in het flexwerk gebouw gelegen aan de Leidse Rijn en naast het lege terrein. Veel mensen, buiten de deelnemers van de co-creatie avond, hebben de ontwerpen bekeken en hun handtekening eronder te zetten.
 
Daarna werden de schetsontwerpen uitgestald tijdens Ratjetoe, het nieuwe Meernse dorpsfeest, geïnitieerd door Anne-Mette van Lieshout-Andersen. Een naam kan een anoniem gebied helpen identiteit te geven, daarom bedacht ze om een naamwedstrijd uit te schrijven voor het terrein met de tijdelijke inrichting. Tijdens Ratjetoe werd op de inzendingen gestemd en de naam ‘Minimapark’ heeft gewonnen. Een knipoog van de Merenezen naar het Maximapark, dat aangelegd werd in verband met Vinex Leidsche Rijn.